Teamfoto Stukadoorsbedrijf J.Brosda
Werkzaam in Apeldoorn, hoofdvestiging Zutphen

Praktische tips voor het onderhouden van stucwerk

Redactie apeldoorn-stukadoor.nl, 8 oktober 2024
Muur met schoonmaakmiddel poetsen
Stukadoorsbedrijf J.Brosda denk graag met u mee over het plegen van onderhoud aan het stucwerk op uw muren.

Het aanbrengen van stuc zorgt voor een gelijkmatige en strakke afwerking van muren. Om uw stucwerk mooi en netjes te houden, is het belangrijk om te weten hoe u het op de juiste manier kunt onderhouden door de tijd heen. In deze post leest u alles over het reinigen en onderhouden van stucwerk op een effectieve manier.

Wat u moet weten over het onderhouden van gestucte muren en plafonds

Het schoonmaken van uw stucwerk op regelmatige basis is van cruciaal belang voor de kwaliteit. Zorg ervoor dat zowel stucwerk binnen als buiten regelmatig gereinigd wordt om in goede staat te blijven. Het reinigen van stucwerk kan op verschillende manieren plaatsvinden, afhankelijk van het type stucwerk en de locatie.

Als het stucwerk aanwezig is op een binnenmuur, is het mogelijk om met een droge doek of stoffer het vuil te verwijderen. Bij vuil dat niet makkelijk verdwijnt, kunt u een borstel of stofzuiger met borstelkop gebruiken. Dit hoeft niet per week te gebeuren, maar wel regelmatig schoonmaken is van belang.

Wanneer het stucwerk op de buitenmuur is geplaatst, is het van cruciaal belang om de juiste reinigingsmethode te kiezen. Dit is een methode om te voorkomen dat er onbedoelde schade aan het stucwerk ontstaat. Dit is extra belangrijk als u de muur wilt schoonmaken met een hogedrukspuit.

Let op dat de druk goed is afgesteld, zodat het stucwerk niet onbedoeld verdwijnt met het vuil. Overweeg een stoomreiniging, dit kost wel wat meer tijd maar zonder het gebruik van chemicaliën en een efficiënter waterverbruik. Het is een effectieve manier van reinigen, maar het vraagt om voorzichtigheid om te zorgen dat de gevel niet beschadigd raakt.

Adviezen voor het langdurig behoud van uw stucwerk

Naast het schoonmaken zijn er ook nog andere handige suggesties voor het onderhoud van stucwerk. Op deze manier kunt u zelf de muren en plafonds goed verzorgen. Hier zijn enkele slimme tips voor het onderhouden van stucwerken.

Om schade aan het stucwerk te voorkomen, is ventilatie essentieel vanwege de gevoeligheid voor vocht en vochtplekken. Soms kunnen vochtplekken schade aan het stucwerk veroorzaken en zelfs resulteren in schimmelvorming. Dit is niet fraai en kan uw gezondheid schaden.

Het is belangrijk om goed te ventileren om vochtophoping te vermijden. Dit zorgt ervoor dat vocht niet kan opbouwen en de ruimte niet afgesloten blijft. Het regelmatig luchten van de ruimte voorkomt vochtophoping.

Voorkom schade aan uw muur door het te beschermen tegen stoten!Wees voorzichtig met stucwerk dat op de muur is gepleisterd, aangezien dit gevoelig is voor beschadiging bij stoten tegen de muur. Er is een reële kans op beschadiging of scheuren van het stucwerk bij impacts of stoten.

Voorkom schade aan het stucwerk door geen meubels tegen de muur aan te laten leunen. Zorg ervoor dat plinten de muur mooi afwerken. Zo voorkomt u per ongeluk stoten tegen de muur.

Indien het stucwerk beschadigd raakt, is het essentieel om onmiddellijk actie te ondernemen. Wanneer er een vlekje of vingerafdruk zichtbaar is, kunt u deze het beste voorzichtig verwijderen met een zachte doek. Blijf kalm en geduldig tijdens het verwijderen van vlekjes of vingerafdrukken, om grotere beschadigingen te voorkomen.

Het is mogelijk om kleine schades zoals gaten of krassen in stucwerk zelf te repareren met behulp van vulmiddel. Dit product is beschikbaar bij diverse bouwmarkten en bij lokale stukadoors. Wanneer de schades aan stucwerk van grotere aard zijn, is het raadzaam om een professional in te schakelen.

Raadpleeg in deze situatie een stukadoor over de meest geschikte aanpak. In geval van schade aan gestucte muren, kunt u hier hulp vragen. De stukadoor kan op dezelfde wijze dit reliëf herstellen.

Bent u toe aan een stukadoor? Bel Stukadoorsbedrijf J.Brosda

Er zijn voldoende manieren om ervoor te zorgen dat uw stucwerk in topconditie blijft. Als u interesse hebt in vakmanschap door een stukadoor, of nog met vragen zit, neem dan gerust contact op met ons. Als u meer wilt weten over onze stukadoors of vragen heeft, bel dan naar 0575 211 112.

Zoeken

Snel een medewerker spreken? Bel 0575 211 112 Wij helpen u graag verder!

Vraag vrijblijvend een offerte aan!

Over Stukadoorsbedrijf J.Brosda

Stukadoorsbedrijf J.Brosda is een jong en energiek bedrijf met ruime ervaring in allerlei stucwerk. Wij zijn specialist in het sausklaar opleveren van wanden en plafonds in woningen en bedrijfspanden. Ook voor het stuken van buitengevels en voor sierstucwerk (zoals beton ciré en leemstuc) hebben wij alle expertise in huis. Sausklare wanden kunnen wij voor u afwerken met airless latex spuiten. Voor grotere projecten schakelen we collega-stukadoors in.