Tip 1 een afspraak bij de loodgieter de eerste stap voor stucwerkvoorbereiding

Een fraai aangezette muur is het visitekaartje van uw huis. Een strak gestucte muur creëert de juiste voorwaarden voor de verdere afwerking met verf of behang. Het is echter een arbeidsintensieve klus die zorgvuldigheid en voorbereiding vereist.

Het voorbereiden hiervan is gemakkelijk zelf te doen!Een van de eerste en essentiële stappen is het voorbereiden van de muur. In deze blog leest u 11 tips om uw muur goed voor te bereiden op stucwerk.

Voordat u begint met het gereed maken van de muur, is het aan te raden om eerst uw woning gereed te maken voor de stukadoors. Om een muur goed en volledig te kunnen stucen is het belangrijk dat u voor de klus alle radiatoren laat verwijderen. Het is verstandig om dit uit te besteden aan een loodgietersbedrijf, dan weet u zeker dat alles op een juiste en veilige manier verloopt.

Tip 2: Zorg dat uw muur vrij is van alle objecten

Dit geldt voor veel objecten die aan de muur bevestigd zijn of in de muur geplaatst zijn. Wanneer de muur die gestuct moet worden zich in een trapgat bevindt, is het verstandig om de trapleuning weg te halen. Zo kan de stukadoor overal goed bij en heeft hij genoeg ruimte om te bewegen.

Als uw muur afdekplaatjes, stopcontacten of schakelaars heeft, is het slim om deze tijdelijk weg te halen. Hierdoor is het gegarandeerd dat de muur volledig vrij is en er geen stuc op komt. Als laatste aanbeveling, tracht zoveel mogelijk deuren in de woning (rondom het stuc gebied) te verwijderen om de stukadoors in staat te stellen vrij te bewegen.

Tip 3: Maak alles rondom de muur stuc-bestendig voor een optimale voorbereiding

Om er zeker van te zijn dat het stucwerk enkel op de muur terechtkomt, is het van belang om alle meubels rondom en voor de muur weg te halen. Dit maakt het voor de stukadoor eenvoudiger om bij de muur te werken. Mocht het niet mogelijk zijn om de meubels tijdelijk ergens anders te zetten, dan kunt u ze ook afplakken (bekijk tip 4).

Tip 4: Zorg ervoor dat uw muur compleet vrij is van spullen

Als u slechts enkele delen van een ruimte wilt stucen, zorg er dan voor dat de randen van de muur goed worden afgeplakt. Wilt u een stukadoor inhuren, dan is het raadzaam om te overleggen over hoe de muur afgeplakt moet worden. Dit is van groot belang voor de garantiebepalingen.

Bij het stucen van een muur is het van belang om de vloer af te dekken, aangezien er vaak veel troep komt kijken. Als uw meubels niet kunnen worden verplaatst, is het verstandig om met de stukadoor te overleggen over de juiste manier van afdekken. Denk aan een plastic zeil met tape om de meubels te beschermen.

Tip 5: Kies welke ondergrond geschikt is voor het stucen

Voor u start met de voorbereiding is het van belang te weten op welke ondergrond u gaat stucen, niet elke ondergrond is direct geschikt om te bewerken. Als u een kale muur heeft met schoonmetselwerk, dan is in eerste instantie een raaplaag vereist, en bij een muur op basis van gipsplaten moet u eerst zelfklevende bewapeningsband op de naden aanbrengen. Bij het bepalen welke voorstrijk nodig is, is het vaststellen van de ondergrond van groot belang.

Tip 6: Inspecteer uw muur grondig voor stucwerk voor een optimale voorbereiding

Voordat u aanvangt met de muurvoorbereiding voor stucwerk, is het belangrijk om te verifiëren of de muur daar klaar voor is. Om een perfect gestucte muur te realiseren, is het van belang om vooraf alle schade aan de muur te herstellen en eventuele behangresten zorgvuldig te verwijderen. Indien deze stappen niet worden genomen, kunnen er ongelijkheden ontstaan in het uiteindelijke gestucte oppervlak.

Tip 7: Maak de muur stofvrij

Nu kunt u zelf de muur schoon en stofvrij maken met een grote grove borstel. Indien er meer fijnstof op de muur aanwezig is, is het aan te bevelen de borstel licht vochtig te maken. Het toevoegen van vocht aan de borstel zorgt ervoor dat stof beter wordt opgevangen en de muur goed gereinigd wordt.

Tip 8: Zorg voor een vetvrije muur

Na het vrijmaken van de muur van stof, kunt u overgaan tot het ontvetten van de muur. Het is van belang om doekjes, warm water en ontvetter gereed te hebben. Meng de ontvetter met het warme water en maak de doekjes nat met het mengsel.

Deze doekjes zijn ideaal voor het schoonmaken van de muur. Zorg dat u de doekjes goed uitwringt, het is niet de bedoeling dat ze erg nat zijn bij het gebruik op de muur. Let goed op welke hand u hanteert om de muur schoon te maken en welke hand al vies is, dit voorkomt herhaling.

Tip 9: U heeft zelf invloed op de optimale hechting van uw muur

Nadat u de muur volledig hebt voorbereid, kunt u een extra laag aanbrengen om de hechting van het stucwerk te verbeteren. Als u teruggaat naar tip 4, moet u weten welk type ondergrond u bezit. Naargelang het soort ondergrond, gebruikt u een aangepast product om de muur te behandelen.

Voor niet-zuigende ondergronden (zoals beton, gipsblokken, gipsplaten, enzovoort) is het aan te raden om een hechtlaag voorstrijk te gebruiken. Voor zuigende ondergronden (zoals kalkzandsteen, cellenbeton, rode baksteen, enzovoort) wordt geadviseerd om primer grondeermiddel te gebruiken. Een stukadoor kan u wellicht adviseren over het aanbrengen van beide producten met een kwast in een dunne laag op de muur.

Tip 10: Drogen, drogen en nog eens drogen

Na het schoonmaken, ontvetten, stofvrij maken en behandelen van de muur, is het cruciaal om de muur volledig te laten drogen. Als de muur nog vochtig is of water vasthoudt, bestaat het risico dat het stucwerk niet goed zal hechten. Zorg er daarom voor dat dit enkele uren vóór de afspraak met de stukadoor plaatsvindt, zodat u zeker weet dat alles goed blijft zitten.

Tip 11: Voeg hoekbeschermers toe aan de hoeken van uw muur voor het stucen

Als laatste stap in de voorbereiding voordat u gaat stucen, is het slim om hoekbeschermers aan te brengen. Als u wilt dat het stucwerk vlekkeloos op de muur zit, kunt u hoekbeschermers overwegen toe te voegen. Als u hoekbeschermers in de hoeken van de muur plaatst die u gaat stucen, blijft alles mooi en goed beschermd.

Het is verstandig om dit te doen minstens 3 uur voor het stucen. Afhankelijk van de dikte van de stuclaag heeft u andere beschermers nodig. Bij stuclagen onder de 3 millimeter, worden dunpleister hoekbeschermers gebruikt en vanaf 3 millimeter heeft u dikpleister hoekbeschermers nodig.

Heeft u behoefte aan hulp?

Als u deze handige richtlijnen nauwkeurig opvolgt, is uw muur helemaal gereed voor het stucen!Vindt u stucwerk ingewikkeld of heeft u vragen, neem dan gerust contact op!Voor al uw vragen en het plannen van afspraken is Stukadoorsbedrijf J.Brosda bereikbaar via 0575 211 112.

Snel een medewerker spreken? Bel 0575 211 112

Wij helpen u graag verder!

Misschien ook interessant..

> Praktische tips voor het onderhouden van stucwerk
> Hoe stucen een populaire optie is en de voordelen ervan
> Het isolerend effect van stucwerk voor u uitgelegd
> Stucwerk repareren kleine beschadigingen verhelpen met vulmiddel